Illesztőprogramok telepítése a Windows XP-re

Bejegyezte: Admin 2009. október 1.

Mi az az illesztőprogram?
Egy hétköznapi életből vett példára próbáljuk meg átültetni a fogalmat. Veszel mondjuk egy porszívót. Meglehetősen egyszerű találmány tehát a kezelésével sem lesznek gondok elvileg, legalább 99%, hogy be-ki tudod kapcsolni és használni is tudod. De mi van akkor, ha mondjuk a porzsákhoz vezető ajtó nem egyértelműen nyitható (és persze nem szeretnéd mindjárt az elején letörni az ajtót), fogalmad sincs hol van benne a motort védő szűrő, esetleg a hepaszűrő. Ezek cseréjéhez már bizony nagyon valószínű, hogy el kell olvasd a használati utasítást.
Nos a Windows számára az illesztőprogram egy ilyen használati utasításszerű dolog. Hogy az analógia megmaradjon az előző példához, vegyünk például egy webkamerát. Van rá esély, hogy a Windows felismeri és használni is tudja (bár elég kevés), de az szinte biztos, hogy a webkamera semmi „extra” funkcióját nem fogja tudni használni (pl. színkezelés, zoom-olás, képminőség állítás, forgatás stb.). Azonban, ha feltelepítjük az eszköz illesztőprogramját (Driver –ét), tehát "elolvastatjuk vele a használati utasítást", onnantól fogva már minden funkciót okosan és ügyesen fog tudni használni.
Fontos még azt megjegyezni, hogy a használati utasítás nyelvét a vásárlónak értenie kell, vagyis ha nem tudsz japánul, de csak japán használati utasításod van, akkor az annyi, mint ha nem is lenne. Ezzel analóg módon, ha van egy illesztőprogramod egy eszközhöz, és Windows XP-t használsz, de az illesztőprogram mondjuk Windows 98-hoz való, akkor az annyi mintha nem is lenne.
 
Honnan lehet megtudni, hogy nem működik, vagy nincs feltelepítve egy illesztőprogram?

A Windows XP-ben bármikor bárhol nyomd meg a Windows + Pause gombokat egyszerre. (A Windows gomb bal oldalt alul a CTRL és az ALT gombok között van, egy szálló ablak sziluettje, a Pause pedig valahol jobb oldalt felül keresendő.)
Ekkor előjön a „Rendszertulajdonságok" ablak. Itt válaszd a Hardver fület, majd azon nyomd meg az eszközkezelő gombot.
Az előbukkanó ablakban ha látsz sárga kérdőjelet valamelyik eszköz mellett, akkor nincs telepítve annak az eszköznek az illesztőprogramja. Amennyiben felkiálltójelet látsz, akkor pedig valami más probléma van az eszközzel (de ekkor is segíthet egy illesztőprogram újratelepítés / frissítés).
 
Eszközkezelő
 
A fenti képen egy teljesen friss Windows telepítés utáni kép látható (nyilván ez gépenként különböző, tehát nem mindenkié néz ki így telepítés után). A könnyebb eligazodás érdekében, leírom mi mit takar (fentről lefelé):
  • A két Ethernet vezérlő hálózati kártyát jelent. Pl. legtöbbször ebbe kell csatlakoztatni az internetet, de más funkciói is lehetnek. A kártya szó ne tévesszen meg senkit, nem feltétlen egy fizikailag különálló eszköz (bár régen kivétel nélkül ilyenek voltak), hanem könnyen lehet az alaplapra integrált („ráforrasztott”) eszköz is.
  • A két multimédiás audiovezérlő, mint a nevében is benne van (audio), a hangért felelős eszközt jelenti (ún. hangkártya, audiochip).
  • A RAID vezérlő kezdők számára kevésbé érdekes dolog, több merevlemez összekapcsolására használják biztonsági, illetve performancia növelési okokból.
  • Az SM buszvezérlő valójában az alaplapi kommunikációt segíti, bizonyos funkciók nem működnek nélküle (pl. energiagazdálkodás).
  • Az USB camera, azt hiszem nem igényel magyarázatot egy egyszerű webkameráról van szó (ezt speciel nem ismeri a Windows XP alapból)

Honnan illetve mit kell feltelepíteni?

Ez a legkényesebb kérdés. Mikor vásárolsz egy számítógépet meg kéne kapd a benne levő összes eszköz illesztőprogramját, egy (de inkább több) CD-n. Ha csak egy önálló eszközt vásárolsz, akkor az ahhoz tartozó Driver –t kéne megkapd valamilyen adathordozón (legtöbbször CD-n). Sajnos gyakran előfordul azonban, hogy idővel eltűnik ez a CD, netán egyáltalán nem kapod meg. Ekkor bajban vagy. Legtöbbször ugyan le lehet tölteni a gyártó honlapjáról az illesztőprogramot, de ahhoz kell tudd: a gyártó nevét, honlpajának címét, az eszközöd pontos paramétereit (név / típus legalább), ráadásul itt már nem árt az angol tudás sem. Ezek megállapítása pedig sokszor csak a számítógép szétbontásával, vagy speciális szoftverek használatával lehetséges. Ezek leírása meghaladja az oldal kereteit, ráadásul kezdők számára nem is ajánlatos ilyesmivel foglalkozni, úgyhogy ebben az esetben keress valakit az ismerettségi körből aki jobban ért hozzá, vagy végső esetben fordulj szakemberhez. Amennyiben azonban rendelkezésre áll az eszköz illesztőprogramja, úgy a telepítés már nem egy ördöngősség. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy hétköznapi géphez 2 telepítő CD jár (még egyszerűbbekhez akár csak 1). Az egyik minden esetben az alaplapra integrált eszközök illesztőprogramjait tartalmazza. A másik pedig a Videókártya Driver –ét. Szinte minden további eszközök, további telepítő CD-ket jelent. (Pl. webkamera, nyomtató, stb.)

Hogyan kell telepíteni?

Először is helyezd be a CD-t (ha több telepítő CD-d is van, akkor MINDIG az alaplapi eszközök illesztőprogramjait tartlamazó CD-vel kezd). Legtöbb esetben el kéne induljon automatikus a telepítő, vagy olyasmi. Általában több dolgot kínál telepítésre. Alaplapi illesztőprogramoknál pl. egy egész sor dolgot is kínálhat, ekkor szép sorban mindent fel kell tenni. Sokszor speciális programokat is fel akar pakolni, melyek az esetek többségében teljesen feleslegesek (ezeket Utility-knek vagy Tool-oknak nevezik általában, ezeket nem kell feltenni).
Fontos, hogy ha a telepítő kéri, hogy indítsd újra a gépet, akkor indítsd is újra, mert sokszor a telepítés folytatása csak akkor lehet sikeres, ha újraindítod.
A fenti képen látható példát követketve, én most egy friss Windows XP-re telepítek minden hiányzó illesztőprogramot, de természetesen ha nem friss Windows XP-ről van szó, csak egy új eszközről (pl. most vásárolt nyomtató), akkor csak az ahhoz kapott CD-n található illesztőprogramot kell feltelpíteni.
Tehát az alaplapi CD-t behelyezve, én ezt látom:
 
Telepitő CD
 
Látható, hogy az alaplapi CD 4 db illesztőprogramot és egy Utility-t (amit nem fogunk feltenni) kínál. Ezek nem teljesen egyeznek meg a hibás eszközök neveivel, de ne foglalkozzunk vele. Alapszabály: az alaplaphoz adott CD-ről mindig minden Driver-t telepíts fel, ezzel nagyon sok problémát megelőzhetsz. Nincs is mit tovább ragozni ezen a dolgon rákattintok a legfelsőre és megkezdődik a telepítés. Sokszor telepítés közben is próbál interaktív lenne a telepítő (sajnos), igyekezzünk mindig a NEXT (következő / tovább) feliratú gombot megnyomni. Ne feledd ha újraindítást kér akkor indítsd újra!
Egy kép az illesztőprogram telepítésének folyamatáról:
 
Települ az illesztőprogram
 
 
Miután az alaplapi illesztőprogramok feltelepültek ismételjük meg a folyamtot a többi (ha van még) illesztőprogram telepítőjével is. Amennyiben több lehetőség van, akkor szorítkozzunk kizárólag az illesztőprogramok (Driver -ek) telepítésére. A sikerünket látszólag meglehetősen egyszerű tény koronázza: nincs több kérdőjel (remélhetőleg felkiálltójel sem) az eszközkezelőben. Gyakorlatilag persze ennél nagyobb a siker: minden rendben működik (legalábbis úgy kéne).


Oszd Meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz

Rendszeres olvasók!

_

Bytes átváltó

XP Trükkök

↑ Grab this Headline Animator


Add a Startlaphoz
Magyar Honlap Linkek
Linkajánló katalogusa WYW Directory
Computers Geo Visitors Map
Software Blogs - BlogCatalog Blog Directory
BlogRankers.com Computers blogs
Xp tricks,Windows Tips for New bloggers
toplista

LinkElek http://linkelek.info Linkek Kategorizálva!LinkgyűjtőSEO DirectoryFindsome.infoOSWD.usBlogLookup!